In de maand januari is er nog niet heel veel te doen in de tuin. Wél is het nu de tijd om plannen te maken voor dit nieuwe tuinjaar. Zijn er borders die opnieuw moeten worden aangelegd? Dan kunt u nu rustig wat ideeën op papier zetten en u verdiepen in de mogelijkheden.

Ook kunt u nu al beginnen met het verbeteren van de grond, waar bijvoorbeeld straks opnieuw wordt aangeplant. Met compost of droge koe/kippenmest wordt de structuur van de grond verbeterd. Vanaf maart/april kunt u dan beginnen met tuinmest om zo de voedingswaarde van de grond op peil te houden.

Tijdens deze wintermaanden is het bijvoeren van de vogeltjes ook nog steeds erg belangrijk. Maak de voerplekken gemakkelijk bereikbaar en veilig zodat de katten hier niet bij kunnen.

 

Hier meer tuintips voor de maand januari:

 

De Border:

In deze maand is er nog steeds volop kans op sneeuw. Dus hou de planten goed in de gaten want wanneer dit het geval is moet u ervoor zorgen dat de sneeuw van de wintergroene planten wordt gehaald  zodat er bij zware sneeuwval de takken niet knappen.

Bij de druif komen de sapstromen al gauw weer op gang. Wanneer u de druif nog niet heeft gesnoeid doe het dan deze maand nog. Doe dit op een zonnige vorstvrije dag.

 

Het gazon:

Wanneer u het gazon nog niet heeft bekalkt doe dat dan kan dat deze maand nog. Hoe dichter u bij de lente komt hoe kleiner en fijner de kalk moet zijn. Wanneer u bij lente weer korrels zou gaan strooien wordt dit minder snel opgenomen dan poeder. Wanneer u het gazon  bekalkt voorkomt dit meer mosgroei later in het seizoen. Als het heeft gevroren of er is sneeuw gevallen probeer dan zo weinig mogelijk op het gazon te lopen. Hierdoor kan namelijk het gras schade oplopen en heb je kans op gele plakken in je gazon.

 

Bomen:

Wanneer de vorst niet in de grond zit kunt u nu nog bomen planten.

Ook is het nu tijd om appel- en perenbomen te snoeien. Weet u niet precies hoe u deze moet snoeien vraag dan een deskundige. Ook hoveniersbedrijf Allium kan u daarbij helpen.

 

De Vijver:

Verwijder, indien nodig, de sneeuw van de vijver zodat er nog voldoende licht in de vijver kan komen.

Hebben we een lange vorstperiode? Zorg dan dat de vissen in de vijver voldoende zuurstof krijgen doormiddel van een ijsvrijhouder of een beluchtingspompje. Hou de weersverwachtingen goed in de gaten, anders kunt u al te laat zijn.

« vorige